Till senaste kommentaren

Hur länge håller maten i frysen?

Hej!
Jag undrar hur länge maten egentligen håller i frysen.
Alla matvaror har ju lite olika hållbarhet, så det är lite förvirrande.
Finns det något sätt jag kan ta bättre hand min frysta mat?
Thomas Karlsson

Kommentarer



  • Hej!
    Tack för att du frågar!
    Olika matvaror har olika hållbarhet beroende på vad dessa är. Det är också viktigt att du tänker på att ta hand om din frys och kolla till den regelbundet så den kan hålla rätt temperatur hela tiden. Det finns ett par enkla regler du kan följa för att det ska fungera. Börja med frysen.

    Så tar du bäst hand om din mat och din frys:
    • Undvik att öppna frysen i onödan- då släpper du in värme som påverkar temperaturen och även maten.
    • Kom ihåg att stänga varje förpackning du öppnat ordentligt och kolla av bäst före datum ofta. Det är smart att ”rotera” maten så att du tar vara på allt i tid.
    • Kolla av temperaturen i frysen regelbundet så att du är säker på att frysen fungerar som den ska.
    • Rengör och frosta av frysen var 6:e månad. Frosten som bildas på väggarna hindrar ju frysen att hålla samma låga temperatur.
    Så länge håller olika matvaror:
    • Feta charkvaror och fet fisk håller mellan 3 till 6 månader om de är ordentlig vakuumförpackade
    • Mager fisk och magert kött håller mellan 6 till 9 månader om de är ordentlig vakuumförpackade
    • Frukt, grönsaker och örter håller mellan 9-12 månader i ordentligt stängda förpackningar
    Hemlagade rätter ska alltid svalna ordentligt i nedfrysning, och det är smart att datera allting innan du stoppar det i frysen!

    Hoppas detta är till stor hjälp!
    Emily Gray

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.